Також перегляньте:

Семінар «Внутрішні нормативні документи медичного закладу»

20 червня 2014 р. відбудеться семінар  «Внутрішні нормативні документи медичного закладу» Спікер семінару: Олена...

Правова оцінка реєстру пацієнтів

Дана стаття не є всеохоплюючим аналізом ситуації що виникла або потенційно може...

Національний реєстр пацієнтів: кому вхід заборонено?

Всеукраїнська медична газета “ВАШЕ ЗДОРОВ’Я” Газета Міністерства охорони здоров’я України та галузевої...

МОЗ шукає конституційного роз’яснення

Міністерство охорони здоров'я звернулося 4 вересня 2014 року до Конституційного суду України...

Процес реформування законодавства щодо права пацієнтів та їх реалізації

З реалізацією прав пацієнтів як прав людини в Україні існує досить багато...

АТО змусило внести зімни до Податкового кодексу

Тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства,...

Правове регулювання захисту персональних даних пацієнтів

19.02.2013
Марчук Ірина

В Україні повага до інформації про особу та захист таких даних гарантуються Конституцією України, у статті 32 якої зазначено, що «не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини». Захист персональних даних також регулюється Конвенцією про захист осіб у звязку з автоматизованою обробкою персональних даних та Додатковим протоколом до Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних щодо органів нагляду та транскордонних потоків даних, ратифікованими Верховною Радою України 06.07.2010 р.; ЗУ “Про захист персональних даних” від 01.06.2010 р. № 2297-VI,  ЗУ “Про інформацію” від 02.10.1992 р. №2657-XII, ЗУ “Про доступ до публічної інформації” від 13.01.2011 р. №2939-V,  ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних” від 02.06.2011 р. N 3454-VI, Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 390/2011 (Положення про Державну службу України з питань захисту персональних даних),  Постанова КМ України від 25.05.2011 р. № 616 (Положення про Державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення),  Наказ Міністерства юстиції України від 08.07.2011 р. № 1824/5 (форма заяви про реєстрацію БПД),Наказ Міністерства юстиції України від 03.01.2012 р. №1/20314 (Типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних), Проект Рекомендацій щодо забезпечення захисту персональних даних (Держслужба).

Спеціальними документами з правового регулювання захисту персональних даних пацієнтів є Положення про електронний реєстр пацієнтів, затверджене постановою КМУ від 06.06.2012 р., та Порядок ведення електронного реєстру пацієнтів Вінницької, Дніпропетровської, Донецької областей та м. Києва, затверджений наказом МОЗ від 30.08.2012  № 666. На виконання положень цих правових актів було розроблено методичні рекомендації щодо створення електронного реєстру пацієнтів та рекомендації щодо обробки та захисту персональних даних  в електронній базі персональних даних пацієнтів, в яких запропоновано перелік вимог до осіб, відповідальних за ведення реєстрів в медичних закладах, їх обовязки та повноваження; права пацієнтів як субєктів персональних даних; порядок використання та передачі персональних даних; а також розроблені технічні рекомендації щодо налагодження роботи систем захисту персональних даних, вимоги до програмного забезпечення і т.ін.


Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>